Excursie naar het Rijck van Dubois

Eugène Dubois is een wereldfiguur, geboren in Eijsden in 1858. Hij ontdekte in Nederlands-Indië een belangrijke ontbrekende schakel in de evolutie van aap naar mens en veranderde daarmee het wereldbeeld volledig, dat was schokkend. Als kleine jongen dwaalde hij rond in veld en bos. Hij ging ook mee met zijn vader die apotheker was, om in de natuur geneeskrachtige kruiden te verzamelen. Zo leerde hij hoe de natuur in elkaar zat en dat was bepalend voor zijn levensloop en succes. Hij vond fossielen, de Henkeput en vuurstenen werktuigen van prehistorische mensen. Hij werd zo nieuwsgierig dat hij besloot de ontbrekende schakel te zoeken. Het is bijna wonderbaarlijk dat hij deze ook nog vond ook.

De Stichting Eugène Dubois heeft een zaal ingericht in het MUC, waar leven en werk van Dubois wordt gepresenteerd.

Wiel Schins uit Eijsden (www.wielschinsgeo.nl) is kenner bij uitstek van de Limburgse geologische geschiedenis en heeft hierover gepubliceerd en geeft vele lezingen en excursies. Hij is ook bekend van zijn TV-documentaire over de geologie en prehistorie van Eijsden en omstreken en is van daaruit begonnen de in Eijsden bijna vergeten figuur Dubois weer voor het voetlicht te halen.

Wiel zal als excursieleider optreden. Dat begint in de Duboiszaal in het MUC, waar hij toelichting zal geven en vragen beantwoorden. Dan gaat de excursie buiten in het Savelsbos verder en zal hij ter plaatse vertellen en laten zien hoe het landschap zich heeft gevormd. Hij toont fossielen en spreekt over het ontstaan van vuursteen, de grondstof voor werktuigen van de prehistorische mens. Ook die geschiedenis wordt verteld, vanaf de Neanderthaler. We bezoeken een kleine mergelgroeve in het bos, dan de Henkeput, de abri en lopen langs de vuursteenmijnen. Ook komt het verhaal van de Mosasaurus aan de orde, waarvan we de vindplaats aan de overkant van de Maas goed kunnen zien.

Kortom, een excursie met vele wetenswaardigheden in een prachtig verhaal.

Kosten per persoon 15 euro, incl. kop koffie en entree MUC. Goed schoeisel aanbevolen.